آنچه باید مشمولان بدانند(ویژه مشمولان ایرانی مقیم خارج از کشور)

شرایط معافیت مشمولان ایرانی مقیم خارج از کشور

مشمولان ایرانی مقیم خارج از کشور درصورت داشتن شرایط زیر و با پرداخت مبلغ ۱۰ میلیون تومان می‌توانند از معافیت خدمت وظیفه عمومی درقبال پرداخت وجه استفاده نمایند.
    ۱- قبل از تاریخ ۲۹/۱۲/۱۳۸۲ از کشور خارج شده باشند.
    ۲- حداقل دوسال در خارج از کشور اقامت و سکونت داشته باشند.
    ۳- در هر مرحله حداقل ۹ماه در خارج از کشور سکونت داشته باشند.
چند نکته مهم:
    ۱- مبنای محاسبه اقامت دو ساله در خارج از کشور، بعد از سن ۱۳سالگی مشمول خواهد بود.
    ۲- مشمولانی که از تاریخ ابلاغ اولیه مقررات فوق (۴/۱۱/۸۲) حداکثر سه‌سال قبل از سن مشمولیت وارد کشور شده‌اند، در شمول مقررات قرار می‌گیرند لیکن کسانی که قبل از تاریخ مذکور (۴/۱۱/۸۲) و در زیر سن مشمولیت وارد کشور شده باشند، در شمول این مقررات قرار نمی‌گیرند.
    ۳- تایید اقامت و سکونت در خارج از کشور به عهده نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران (سفارت و یا کنسول‌گری‌ها) در کشورهای محل سکونت مشمولان می‌باشد و پس از آن می‌بایست به تایید وزارت امور خارجه (اداره کل امور ایرانیان) برسد.
    ۴- معافیت مذکور شامل مشمولانی که به خدمت اعزام شده و فرار کرده‌اند نمی‌شود مگر آنکه به جرم فرار آنها رسیدگی شده و تسویه حساب ارایه نمایند.
مدارک مورد نیاز:
    ۱- گواهی سکونت حداقل دوسال در خارج از کشور
    ۲- سه قطعه عکس رنگی ۳×۲ تمام رخ با زمینه کاملاً سفید که مشخصات مشمول در پشت آن درج شده باشد.
    ۳- دو نسخه فتوکپی برابر اصل از شناسنامه مشمول (در صورتی که توضیحات داشته باشد از تمام صفحات کپی ارایه شود).
    ۴- در صورتی که معافیت از طریق وکیل قانونی مشمول پیگیری می‌شود، اصل وکالتنامه، اصل شناسنامه و فتوکپی شناسنامه وکیل نیز باید ارایه شود.
    ۵- گواهی آخرین مدرک تحصیلی (در صورتی که مدرک تحصیلی در خارج از کشور اخذ شده باشد ترجه رسمی آن باید ارایه گردد).
    ۶- فتوکپی کارت ملی
    ۷- فتوکپی برابر اصل گذرنامه یا گذرنامه‌های مشمول که تردد با آنها انجام شده است.
    ۸- پرداخت هزینه‌های مربوط و ارایه فیش آن
مراحل رسیدگی به تقاضای معافیت کفالت مشمولان ایرانی مقیم خارج از کشور
    ۱- مراجعه مشمول به نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در محل سکونت یا نزدیکترین نمایندگی در خارج از کشور.
    ۲- تکمیل فرمهای مربوط و ارائه مدارک خواسته شده به نمایندگی.
    ۳- ارسال کلیه مدارک از طریق دفتر نمایندگی به وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران.
    ۴- تایید مدارک ردیف سوم از سوی وزارت امور خارجه و ارسال آن به سازمان وظیفه عمومی ناجا.
    ۵- بررسی مدارک، تکمیل پرونده و ارجاع آن به هیئت رسیدگی.
    ۶- پرداخت هزینه‌های مربوط به صدور کارت معافیت و تحویل کارت به مشمول . افرادی که شرایط معافیت کفالت را نداشته باشند برگه اعزام به خدمت برای آنها صادر خواهد شد.
شرایط احراز معافیت کفالت:
افرادی که دارای هر یک از شرایط زیر باشند می‌توانند از معافیت کفالت استفاده نمایند.
    ۱- پدر بالای ۵۹ سال سن.
    ۲- پدر کمتر از ۵۹ سال سن اما نیازمند مراقبت.
    ۳- مادر فاقد همسر.
    ۴- جد فاقد فرزند ذکور و اناث و نیازمند مراقبت (پدربزرگ پدری و مادری).
    ۵- جده فاقد همسر و فرزند ذکور و اناث (مادربزرگ پدری و مادری).
    ۶- برادر بیش از ۱۸ سال فاقد پدر، همسر و فرزند و نیازمند مراقبت.
    ۷- خواهر بیش از ۱۸ سال فاقد پدر، همسر و فرزند و نیازمند مراقبت.
    ۸- خواهر مجرد فاقد پدر.
    ۹- برادر یا خواهر صغیر.
    ۱۰- قانون جامع حمایت از حقوق معلولان.
مراحل رسیدگی به ادعای بیماری مشمول یا کسان مشمول ساکن خارج از کشور (معافیت پزشکی) در حال حاضر رسیدگی به معافیت پزشکی مشمولان یا اعلام نظر درخصوص بیماری بستگان مشمول، توسط شورای پزشکی واحدهای وظیفه عمومی در داخل کشور صورت می‌گیرد لیکن به منظور تسهیل در روند رسیدگی به معافیتهای پزشکی مشمولان ایرانی مقیم خارج از کشور و جلوگیری از تردد و مسافرتهای غیرضروری که باعث اتلاف وقت و هزینه‌های زیاد می‌شود با هماهنگی‌های بعمل آمده با مراجع ذیربط مقرر گردیده این امور نیز در نمایندگی‌های منتخب جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور صورت گیرد که برنامه‌ریزی‌های لازم برای توجیه پزشکان معین انجام شده و چگونگی آن پس از هماهنگی‌های مربوط به شرح ذیل خواهد بود:
    ۱- مراجعه مشمول به نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در محل سکونت یا نزدیکترین نمایندگی در خارج از کشور.
    ۲- تکمیل فرمهای مربوط و ارائه مدارک خواسته شده به نمایندگی.
    ۳- پرداخت هزینه‌های مربوط.
    ۴- تعیین نوبت برای مشمول جهت شرکت در جلسه معاینه پزشکی از سوی نمایندگی.
    ۵- اخذ نظریه تخصصی از بیمارستان تعیین شده در خارج از کشور و شرکت در جلسه پزشکان معین (در صورت نیاز).
    ۶- تنظیم نظریه پیرامون وضعیت جسمی و بیماری مشمول یا کسان مشمول با تایید نمایندگی.
    ۷- ارسال کلیه مدارک از طریق نمایندگی به وزارت امور خارجه.
    ۸- تایید و ارسال مدارک ردیف هفت از طریق وزارت امور خارجه به سازمان وظیفه عمومی ناجا.
    ۹- بررسی و طرح پرونده در شورای پزشکی مرکز وظیفه عمومی تهران بزرگ و صدور رای.
    ۱۰- اعلام نتیجه رای شورای پزشکی به وزارت امور خارجه یا وکیل قانونی مشمول برای پرداخت هزینه‌های درنظر گرفته شده.
    ۱۱- صدور کارت معافیت و تحویل آن به وزارت امور خارجه یا وکیل قانونی مشمول.
در صورت منفی بودن رای شورای پزشکی، برگ اعزام برای مشمول صادر و به وزارت امور خارجه یا وکیل قانونی مشمول تحویل خواهد شد.
مراحل رسیدگی به درخواست معافیت دانش‌آموزی مشمولان ساکن خارج از کشور
    ۱- دریافت گواهی اشتغال به تحصیل از مدرسه محل تحصیل و تایید آن در قالب فرم مربوط از سوی وزارت امورخارجه و مرکز امور بین‌الملل و مدارس خارج از کشور (وابسته به وزارت آموزش و پرورش ایران) و ارایه مدارک ذکر شده به سازمان وظیفه عمومی ناجا.
    ۲- صدور معافیت تحصیلی دانش آموزی برای مشمول و ارائه آن به مرکز امور بین‌الملل و از آن طریق به پلیس گذرنامه برای تردد مشمول به داخل کشور .
توضیح:برابر ماده ۱۹ آیین نامه اجرایی بخش معافیت تحصیلی قانون خدمت وظیفه عمومی، دانش‌آموزانی که قبل از رسیدن به سن مشمولیت از کشور خارج و در دوره دبیرستان مشغول به تحصیل شده باشند در صورتی که تحصیل آنان واجد شرایط مشمولان مشابه در داخل کشور بوده و مورد تایید وزارت آموزش و پرورش قرار گیرد می‌توانند از معافیت تحصیلی استفاده نمایند.
مراحل رسیدگی به درخواست معافیت دانشجویی مشمولان ساکن خارج از کشور
    ۱- دریافت گواهی اشتغال به تحصیل از دانشگاه محل تحصیل و تایید آن در قالب فرم مربوط از سوی وزارت علوم تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ارائه آن به سازمان وظیفه عمومی ناجا.
    ۲- صدور معافیت تحصیلی دانشجویی و ارائه به وزارت‌خانه‌های مذکور و از آن طریق به پلیس گذرنامه برای تردد مشمول به داخل کشور .
توضیح: طبق ماده ۲۱ آیین نامه اجرایی بخش معافیت تحصیلی قانون خدمت وظیفه عمومی، مشمولانی که در خارج از کشور موفق به اخذ دیپلم شده باشند چنانچه در رشته‌های مورد تایید وزارت علوم تحقیقات و فناوری، یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و برابر مقررات و ضوابط آن وزارتخانه‌ها مشغول به تحصیل شده یا بشوند تا رسیدن به درجه دکتری می‌توانند از معافیت تحصیلی استفاده نمایند.
تردد مشمولان ایرانی مقیم خارج از کشور
    ۱- کلیه کسانی که قبل از تاریخ ۲۹/۱۲/۸۲ از کشور خارج شده‌اند، می‌توانند سالی یکبار و حداکثر بمدت ۳ماه به کشور تردد نمایند .- مشمولان ایرانی مقیم خارج از کشور که قصد دارند بصورت ترانزیت وارد فرودگاه‌های کشور شوند و گذرنامه آنان ممهور به مهر ترانزیت می‌شود اجازه دارند در هر سال یکبار از امتیاز ترانزیت نیز استفاده نمایند.
    ۲- دانشجویانی که تا پایان شهریور ماه ۱۳۸۵ از کشور خارج شده و در یکی از دانشگاه‌های معتبر جهان و مورد تایید وزارت علوم تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت اشتغال به تحصیل دارند، می‌توانند سالی دو بار جمعاً حداکثر بمدت سه ماه به کشور تردد نمایند.